Geplaatst op

Excursie werkgroep Brabant zeer geslaagd!

Op zaterdag 20 april 2013 heeft de Werkgroep Brabant weer een uitermate interessante excursiedag georganiseerd voor donateurs van onze stichting en andere belangstellenden van historische bussen.

Vooraf was aan de deelnemers slechts de hoognodige informatie vrijgegeven. De Werkgroep zou de excursie starten met de VSL 0-535, de in 2006 in de collectie opgenomen B88-bus uit 1990. B88 was ook het thema van de excursie. “Vaste klanten” bij de excursies van de Werkgroep Brabant wisten echter dat deze vaak erg leuke verassingen bevatten. En deze verassingen waren er weer, zo werd het bij de deelnemers gedurende  dag wel duidelijk!

Om iets voor tienen kamen twee B88-en het busstation van Eindhoven opgereden. De excursiegangers konden kiezen tussen de VSL 0-535 of de witte Twin Tours 40, de voormalige Hermes/ZO 5170. Met twee goedgevulde bussen werd vervolgens de route van lijn 20 richting Helmond gereden. Rijdende langs onder meer het mooie bosgebied van de Herselse Heide werd een introductie gegeven op de rest van de dag en kon  met andere deelnemers worden kennisgemaakt.

Na een klein uur werd de eerste stop gehouden bij de remise van Twin Tours in het Noord-Brabantse Asten. Bij dit touringcarbedrijf werden de deelnemers op de eerste verassing van de dag getrakteerd: de ZuidOoster 5171! De maanden voor de excursie zijn enkelen druk in de weer geweest om deze B88 – van Twin Tours overgenomen – terug te brengen in zijn oorspronkelijke livrei van de voormalige  ZuidOoster. Een knappe prestatie die bij velen voor verbaasde gezichten zorgden; het is goed geheim gebleven!

Met de VSL 0-535 en de ZuidOoster 5171 werd de reis vervolgd naar een mooie fotostop nabij het dorp Roggel. Hierna werd richting station Roermond getogen, waar voor de innerlijke mens de gelegenheid was voor een korte lunch. Het is te hopen dat de meesten geen beroerde herinnering hebben overgehouden aan de patattent op het busstation, die toevallig op de dag van de excursie door het AD als aller-slechtste frituur van Nederland was uitgeroepen!

De rit ging verder naar Mariohoop, waar een kwekerij een voormalige RET-bus op de gevoelige plaat liet vastleggen. Vervolgens werd verder afgedaald in de provincie Limburg om uit te komen bij ZN Reizen in Susteren. Naast een onlangs prachtig gerestaureerde Setra konden bij dit bedrijf de (voormalige lijn)bussen worden vastgelegd. In het plaatsje Roosteren, waar u waarschijnlijk ook nog nooit van had gehoord, stond nog een standaardstreekbus in de kleuren van de BBA, die in de jaren 80 en 90 ritten reed bij Maaskant Reizen in opdracht van de BBA.

Terug in Noord-Brabant werd Van Gerwen Tours in Veldhoven bezocht, waar naast diverse touringcars en een in restauratie zijnde museumbus ook een tweetal voormalige Hermes-bussen werden getoond (Parades uit de 1500-serie). In Veldhoven is ook de “showroom” van 2e hands bussen van VDL gevestigd, waar de VSL 0-535 en Zuidooster 5171 na Van Gerwen naar toe reden.

angekomen bij VDL-CBC kwam de tweede verassing van de dag in zicht. Onderweg tussen Roosteren en Veldhoven kruiste –perfect getimed- een onbekende in BBA-kleuren gestoken B88 beide excursie over een viaduct van de autosnelweg. Als ware “classified information” is door een van de organisatoren maanden geleden een Volvo B10M-55 van Coulant Touring (de 17) overgenomen. Deze is vervolgens onder handen genomen. Het resultaat was een in de oorspronkelijke kleuren teruggebrachte BBA 969, die in Veldhoven gelijk schitterde in de volle zon. De deelnemers werden op deze wijze niet met één, niet met twee, maar met drie B88-en, in de kleuren van de voormalige VSL, ZuidOoster én BBA teruggereden naar het busstation van Eindhoven. Van een deel van de excursiegangers werd na een uitgebreid woord van dank aan de organisatie aldaar afscheid genomen. De rest werd nog getrakteerd op een rit binnendoor naar het station van ’s-Hertogenbosch, met onderweg nog enkele extra fotostops. Hier eindigde dan uiteindelijk een uitermate geslaagde, zonnige, museumbussenexcursie.

EB884

Namens het bestuur van de Werkgroep Brabant worden als afsluiting Hans Jagers, en met name Erik Kanters bijzonder bedankt voor de tomeloze inzet die uiteindelijk geleid hebben tot de mooie herinnering die deze dag heeft opgeleverd. Dit naast alle anderen en bedrijven die meegeholpen hebben. Moge het leiden tot nog veel meer leuke excursies in de toekomst

Bron: Stichting Veteranen bussen

Foto’s: Maurits Vink en Harald Jans